Filtrering


Filtrering tjener flere formål. Dels, at fjerne grums og plantedele og dels, at stoppe udvindelsen af æteriske olier fra urten. Og så vil filtreringen gøre snapsen mere klar og appetitlig, at se på.


Filtreringen stopper udvindelsen af æteriske olier fra planterne. Eksempelvis grannåle og pors kan blive udrikkelig bitre, hvis de trækker for længe. Andre bær indeholder giftstoffer, om end i små mængder, som man gerne vil begrænse mængden af. Her er malurt et godt eksempel. Snapsen af malurt er også kendt som absint.


Ofte vil snapsen udvikle sig i positiv retning, trods urterne er filtreret fra, under modningen. De snerpede bliver mere runde i smagen og de meget bitre, kan nærmest blive sødlige i smagen.


Forvent, at du skal filtrere ad flere gange. Den første og grove filtrering foregår med et almindeligt dørslag, som fjerner de største plantedele. Herefter kan man evt. bruge en mere finmasket si.


Vil man fjerne det fineste bundfald, vil det nemmeste være, at lade flasken stå nogle dage/uger, for at bundfælde og så hælde ¾ fra uden der kommer bundfald med, dette kan alternativt gøres ved brug af hævert.

Herefter filtrerer man kun den sidste fjerdedel med bundfald. På denne måde vil man også korte også filtreringstiden ned. Brug et kaffefilter, eller hvis det skal være endnu finere, et eller flere lag vat i bunden af en tragt.

Et klareringsmiddel kan også bruges, dette kræver efterfølgende filtrering, efter ovennævnte hævert metode.


Leverandører af brygudstyr har et fint udvalg af siudstyr og klareringsmidler.


Det kan være nødvendigt, at filtrere ad flere omgange.

Filtrering