Snaps vs vodka


Skal man bruge Ålborg Basis, vodka, Brøndum, gin, rom eller, eller?

Meningerne er mange!


Jeg kan ikke smage forskel på de neutrale, Ålborg Basis og vodka, for smagen af snaps, bliver overdøvet af de urter jeg putter i.


Derfor bruger jeg konsekvent den billigste vodka fra supermarkedet, så længe den
holder minimum 37% og er mindst trible destilled. Men det kan jo vise sig, én specifik snaps/vodka, efter din mening egner sig bedre til en særlig opskrift frem for andre. Kun erfaringen kan afgøre dét.


Jeg må dog sige Ålborg Basis udmærker sig ved, at komme i en “egnet beholder” eller krukke med skruelåg, som let lader sig benytte til, at fylde ingredienser i. Og den kan genbruges efter en vask!

Enhver må prøve sig frem og finde frem til,hvad smagsløgene tillader.


Det giver sig selv, hvis man bruger gin, rom eller andet lignende, kommer disse med en smag fra producenten. Jeg er ikke fan og berører derfor ikke disse emner.


Vigtigt er dog %’erne.
Med for mange %’er risikerer man trækker for mange af de bitre, unuancerede og dårlige smage frem, samtidig med at trækketiden bliver ændret eksponentielt. Ved for få %’er ender man med, ikke at trække noget ud overhovedet, ja i værste fald fordærves snapsen, fordi der ikke er alkohol nok til, at konservere urterne.

Derfor er det ikke ubetinget godt at bruge finsprit, der holder 96%. Det betyder ikke 96% er uegnet. Benytter man finsprit, bør man fortynde det til 40-50%. Til dette formål benytter man destilleret vand. Det er ikke nok, at koge postevand, da det ikke fjerner kalk, klor og mineraler m.v., men kun sikrer det er bakteriefri. Derudover må man investere i et oeslemeter for, at måle %'erne efter blanding. 


Meget vandholdige frugter, som fersken, hindbær, jordbær, solbær m.fl. indeholder så store mængder vand, at de kan sænke alkoholprocenten – jeg har lavet fejlen med fersken - ingen succes!
Midlet kan så være at dehydrere frugterne, før de tilsættes snapsen.

Det kan gøres i en såkaldt dehydrator. Alternativt i en almindelig varmluftovn ved 50-70 gr C i 6 – 40 timer afhængigt af hvilke urter eller frugter. man dehydrerer.

For høj temperatur vil koge frugterne og give afsmag, eller fjerne smagsstoffer.

Dehydrering ved den lave temperatur, fjerner kun vand og bevarer smag og næringsstoffer. Samme metode kan anvendes til konservering, for senere brug.

Snaps vs vodka