Sødemidler


At søde sin snaps, er et temperamentsspørgsmål.

Det er også en balanceagt.


Temperamentet bestemmer om snapsen skal sødes. Nogle bryder sig overhovedet ikke om ”det søde” og foretrækker kun det bitre - den rene bjesk. Andre ønsker det hvinende sødt. Her kan kun snapsemesteren selv sætte facit og han kan endda komme til kort, når gæsterne fremturer deres mening. Kunsten er at holde balancen. At afmåle rette mængde sødemiddel og husk; det er snapsemesteren, der bestemmer.


Til enhver tid bør man gå meget forsigtigt frem, hvis man eksperimenterer på egen hånd. Det er lettere, at spæde mere sødemiddel til og helt umuligt, at fjerne for meget.


Anvendelsen for snapsen er også afgørende for om snapsen skal sødes.

Karrysild indbyder ikke til en sødet snaps. Desserter og snaps til kaffen, må ofte gerne være likøragtige. Altså er der behov, for et vist udvalg af snapse i barskabet - og dét er jo heller ikke så ringe endda.


Vil man søde sin snaps, kan man bruge forskellige ingredienser:


Honning - giver en mere ”fyldig” smag, fordi bierne spalter nektar til frugtsukker og druesukker, hvorved der kommer en mængde flere nuancer i smagen. Der vil også være rester af pollen, der er med til, at give smag fra blomsterne. Husk! Brug honning fra din lokale biavler for, at være sikker på kvaliteten. Forskellige honninger, kan tilføre varieret smag. Især rapshonning kan, ved kraftig sødning tilføre lidt “rapset” smag. Hos din lokale biavler, kan du formodentlig prøvesmage honningen først, evt. mod, at han smager en "gibbernak". Dialogen med ham, kan hjælpe med, hvilken type honning du skal bruge til en given snaps.


Rørsukker – har en let skjult karamelsmag.


Raffineret sukker – er næsten smagsneutral. Er også egnet, hvis man ønsker en ”tyktflydende” likør. Man koger blot sukker og vand i lige dele. Kog det ind til det er sirupstykt og lad det køle af før tilsætning.


Akacie sirup, agave sirup, kandis og stevia, er andre gode bud . 


Stevia er en urt, der er 100 gange sødere end almindeligt sukker. Den er så sød, at tygger man et blad, smager det bittert. Den kan avles i drivhuset, eller købes i helsekosten som pulver. Jeg er endnu novise i doceringen af stevia, men vil anbefale man tilsætter få blade ad gangen og lader dem trække en uge eller to, for så at smage til. Stevia er dog lidt en joker, som, hvis du avler den selv, kan variere meget i sødmens styrke. Den kan søde ekstremt meget, selv ved en lille mængde.


Nogle krydderier, eks. vanille, lakrids, stjerneanis og kanel tilfører en form for sødme. Dette bør man tage med i betragtningen, når man søder sin snaps. OG at snapsen ofte ændrer karaktér ved modning.


Generelt om sødning kan man sige; det selvfølgelig er en fornøjelse, at smage til, ja har man mange snapse, kan det ende helt muntert.

Sødemidler