Porseblade


40 gram porseblade overhældes med 1 flaske snaps/vodka.


2-3 dages trækketid, giver en snaps med grønligt skær. Længere tid giver en essens, med brunligt/ravfarvet skær.


Ryst dagligt til den er filtreret.


Det tager kun dage, at trække smagen frem, men måneder, at fremhæve den gode smag (modning). Er typisk klar til servering ved juletid og kan med fordel gemmes til fremtidige julearrangementer, hvis gæsterne efterlader nogle dråber.


Filtreres og flaskes op på egnet flaske, med etiket



~


Porsens blade springer ud sidst i april, først i maj, alt efter voksested og hvor i landet man er. Min mening er, at man opnår bedste og mest intense smagsoplevelse ved, at plukke nyudsprungne blade, der endnu ikke er afhærdede.


Porsesnaps er en klassiker på julebordet og til søndagens frokost. Det er også en snaps, der kan dele vandene - enten kan man lide den, ellers hader man den!


Porse er et gammelkendt krydderi, der blandt andet har været anvendt i øl og mjød. Enkelte steder kan man læse, at porse forstærker alkoholens virkning.


Til snaps kan man bruge hele planten; kviste, rakler og blade, eller en kombination af disse. Faktum er, at det er meget dekorativt, til gaveformål, at der er en kvist med blade i flasken.


Farven varierer fra grøn, når man trækker kort tid på bladene, til klar ravfarvet, ved anvendelse af de øvrige dele af planten.

  


Nogle kilder oplyser, at porse har været brugt til fosterfordrivelse. Den har desuden været brugt mod hudlidelser og som urindrivende middel.


Bladene skal angiveligt være brugt til, at hæmme rygetrangen, ved at tygge dem. Det skader vel ikke, at prøve...


Porseblade