At smage til


Tilsmagning af snapsene er der, hvor du viser din sande kunnen med snapsene. Dels tilsmager man for at søde, men også for at tynde essenserne og det kan tænkes der skal tilsættes andre urter.


Man kan naturligvis smage til ved, at drikke et helt glas, ændre det man vil og så smage et glas mere. På denne måde risikerer man, at løbe tør lige når det smager bedst. Jeg bruger helst en lille teske.


Der er to tilsmagninger:

Den første, når snapsen ikke er filtreret. Her gælder tilsmagningen kun vejledende om snapsen er på vej i den rigtige retning, om der brugt friske råvarer og om den skal trække længere tid.


Tilsmagning før filtrering bruger man en teske! Dels for ikke at drikke alt i utide, dels er det jo kun vejledende om "den er ved at være der", eller "skal noget ændres". Samtidig sparer man sig selv for gyselige oplevelser.  Eksempelvis er slåen så bitter, før den er filtreret og modnet, at selv når man dypper teskeen og lader den dryppe af, smager det grusomt. Det gør sig også gældende for røn, valnød (!), malurt med flere. Ja og jordbær, før sødning, dufter dejligt af jordbær, men smager "fyseligt", som min kones norske familie udtrykker det.

Og "dypper" man igen, bruger man naturligvis en ren teske.


Næste tilsmagning er efter filtrering. Her går tilsmagningen på, om snapsen skal lagre yderligere, om der skal tilsættes andre urter eller sødemiddel. Nå ja, så kan man naturligvis også komme frem til det resultat, at snapsen skal kasseres. Det sidste er meget sjældent.


Rens munden.
Det er ingen hjælp, at have tyggegummi eller anden stærkt smagende ingrediens i munden, når der skal smages til. Sørg for, at munden er neutral, skyl evt. efter med vand, så du ikke lader andre smage forstyrre og ødelægge din smagsoplevelse.


De fleste af snapsene vi laver er essenser. Opskriften med valnødder her på siden, er et godt eksempel på en essens. Den vinder betydeligt i smag ved, at blive tyndet yderligere med vodka. Det gælder også mange andre bær- og nøddesnapse. Især hvis man benytter friske kraftigt smagende urter. Eksemplet her på siden med ”Påskesnaps”, hvori der er citronmelisse, kun 4 stængler (klippet et par cm over jorden), men de kan være så gennemtrængende, at det er nødvendigt, at tynde med ekstra vodka. Måske op til +30%.


Til bestemmelse af forholdet, vil jeg foreslå, man udtager prøver i et glas, med engangssprøjten og smager den til. Husk noter! Afmål essensen med en sprøjte og tilsæt vodka med en anden, så du ved nøjagtigt hvor meget der er tilsat. Og derefter kan man, med hjælp fra matematikken, tynde resten til præcist samme smag. Med årene kommer det til, at ligge i fingrene.


Engangssprøjter, som godt kan rengøres efter snapsebrug og genbruges, er en billig investering, der sikrer et godt resultat på det færdige produkt. Husker du at notere, vil du efterfølgende år have en god rettesnorfor blandingen og du kan gentage blandingen præcist år efter år. Resten er matematik fra folkeskolen.


Ved hver ændring, skal man huske, at notere sig hvad man har gjort, kun på dén måde kan man komme tilbage til samme smag, eller forbedre den.

At smage til